Friday, December 1, 2006

Who wrote this?

Alltså, media. Bara en fråga..eller mer en fundering (jag kommer att freestyla nu så luckor i resonemanget och lösa trådar kan förekomma)

Vi som människor av ett land, dess befolkning, kan man med andra ord säga är det landet. Vi som svenskar representerar ju sverige mer än någon/några andra. Det är vi som ger omvärlden en bild av hur sverige är, som land (Freud var framme och ville skriva "klan"...men hur som helst) och som folk. Vad är det som formar oss? Hur ser bilden ut som vi pressenterar för omvärlden?
Vänner och bekanta till mig läser filosofi och psykologi har säkert jättebra svar på dessa frågor...men jag är sugen på att gnälla ihop 500 ord istället för att fråga dom.

Vart lär vi oss om det sverige vi lever i idag? Media, dvs aftonbladet.se, nyheterna på tv4 och regionala nyheter i SVT, skulle svaret bli för in del.
Två av dessa är reklambaserade medier mer än något annat, den tredje är public service vilket gör att den inte för ha någon åsikt så den kan vi räkna bort.

Tv4 och aftonbladet.se skryter båda med att dom är de största i sitt slag, flest tittare och flest läsare...men vad är det dom vill att vi ska veta?
Klanka ner på tv4 och plita ner allt dom gör som gör mig förbannad skulle säkert ta 3-4 dagar att skriva ihop så jag hoppar över det och fokuserar mer på aftonbladet.se.

-Vad vill aftonbladet.se oss, egentligen?
Eftersom dom har flest läsare (enligt dom själva...källkritik bli också ett senare kapitel) så måste dom ju skriva om sånt som flest människor vill läsa om, ellerhur?
En snabb okulärbesiktning av rubrikerna på aftonbladet.se leder mig bara till en följdfråga; Är svenska folket så JÄVLA pantade i huvudet att det är detta som annses vara det bästa nyheterna i landet?

Är vi bara dumma eller har "dom"* fått oss att tro att det är sånt här som är nyheter?

Om nya uppgifter om Tom Cruise och Nicole Kidmans skillsmässa klassas som nyheter, vad är då nya uppgifter om en svältkatastrof i Afrika?

Vad är det som får oss att vilja läsa om en skillsmässa som skrevs under för 5 år sedan? En skillsmässa mellan helt två främmande personer?

Är det vi som valt att det är intressant, eller har någon annan redan valt åt oss?

...ok det blev typ 5 följdfrågor. Tåls att tänkas på.



* "Dom" i Konspirations-teoriernas "Dom"

No comments: